Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

ΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ...

Ο υπουργός υγείας Δ.Αβραμόπουλος ,αφού έκοψε αυτός το κάπνισμα ,θεώρησε καλό να καταθέσει ένα νομοσχέδιο στην βουλή,σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται το κάπνισμα στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας.
ΕΓΩ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΚΑΠΝΙΣΤΡΙΑ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΩ ΕΞΩ ΓΙΑ ΚΑΦΕ Η ΓΙΑ ΠΟΤΟ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΣΙΓΑΡΟ.
ΘΑ ΔΙΑΛΕΓΩ ΝΑ ΚΑΘΟΜΑΙ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ Η ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΕ ΦΙΛΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΒΓΑΙΝΩ ΕΞΩ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΙ Η ΜΟΝΗ ( ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ?)
ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΕΚΕΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ-ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΟΛΥ!!!

ΕΙΜΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟ ΙΣΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΠΑΡ ΓΙΑ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΚ ΑΣ ΜΗ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΜΑΣ???

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΓΩ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΕΧΩ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΔΙΑΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΜΗ ΒΓΑΙΝΟΥΝ
ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ...
ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΕΞΩ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟ ΕΚΟΨΑΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΣΑ
ΕΓΩ ΔΕ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΩ...

ΟΣΟ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΜΟΥ ΚΑΠΝΙΖΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΥ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΟΤΙ ΘΑ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ...

40 σχόλια:

Tyler Durden είπε...

εμεις στην οικογένεια μη καπνιστές και στο εξωτερικό δεν νοιώσαμε καθόλου καπνό σε μπαρ και σχετικά μέρη. Εκεί όλοι σέβονται αυτόν που δεν καπνίζει, ή λειτουργούν σωστά οι διαχωρισμοί καπνιστών-μη καπνιστών.

Εδώ θα πάνε να εφαρμόσουν ένα μέτρο χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, ως συνηθως με το μαχαίρι στο λαιμό για να τσιμπήσουν τα πολυαναμενόμενα για αυτούς προστιμα, κάνοντας για άλλη μια φορά τη ζωή μας δύσκολη και για τους καπνιστές και για τους μη καπνιστές που θα συνεχίσουν να ανέχονται τον καπνό για να μη γίνουν ρουφιάνοι, κακοί, κλπ

Not me είπε...

Συμφωνώ με Tyler Durden ...
Ε δεν νομίζω πως θα το κόψω αλλά δεν ξέρω πως θα ανεχτώ να μην καπνίζω στα μαγαζιά ή να αρνηθώ να πηγαίνω σε αυτά....
Όπως ανάφερες με μερικούς που το συζητήσαμε λένε πως μερικοί θα το κόψουνε...
Πάντως οι πρώτες μέρες εφαρμογής του μέτρου θα είναι τραγελαφικές....

*little painter..* είπε...

Αν σκοπευουν οντως να εφαρμοσουν αυτο το μετρο, πιστευω πως θα ειναι δικαιωση για τους μη καπνιστες που τοσα χρονια ανεχονταν τον καπνο μεσα στη μουρη τους και δεν μπορουσαν να διασκεδασουν ουτε σε νυχτερινα κεντρα,ουτε σε καφετερειες..το να φτιαχτουν μπαρ για μη καπνιστες και για καπνιστες ξεχωρα πιστευω θα δημιουργησει κοινωνικο διαχωρισμο και αποξενωση απο τους φιλους μας..
καλυτερη λυση θα ηταν να δημιουργηθουν ειδικοι χωροι με εξαερισμο μεσα στα μπαρ και στις καφετερειες ωστε οταν καποιος δεν θα μπορει να κρατηθει αλλο να πηγαινει και να καπνιζει...και ετσι και οι παρεες θα μεινουν ενωμενες και οι καπνιστες δεν θα κλειστουν στα σπιτια τους..

Demelene είπε...

Εγώ ειμαι φανατικος αντικαπνιστής, οσον αφορά το δικαιωμα μου να μην τρώω τις συνέπειες των επιλογών των άλλων.
Αλλα απορώ γιατι ανησυχείται. Όπως πάντα στην Ελλάδα δεν προκείται να ισχύσει το μέτρο καθώς στην Ελλάδα να λειτουργεί το σωστό αλλά η δυναμη του τσαμπουκά και της εκμετάλευσης της ανοχής.

Ο καθένας ελευθερος να κάνει οτι θέλει, αρκεί να ειναι ενημερος των συνεπειών του και φυσικα να μην επιβάλει αυτές σε άλλους που δεν θέλουν. Φυσικά δεν πρέπει να φτάσει να γινει παρατηρηση/παράκληση όπως δεν εισαι απρεπής στο δημόσιο χώρο μέχρι να σου πει κάποιος να μην εισαι και να πεις, αχ συγνώμη δεν κατάλαβα οτι ενοχλείστε.

Οσον αφορά τον διαχωρισμό των μαγαζιών, για μένα απογορευση σε όλα. Οχι γιατι εχω εμπάθεια προς του καπνιστές όσο γιατι θεωρώ οτι δεν ειναι λύση.Γιατι μια παρέα δεν πρέπει να κρινεται από το ποσοι καπνιζουν σε αυτήν. Και δεν ειναι μονο σε παρέα.

Μαγαζία καπνιστών και μη, ειναι πάτημα ρατσιστικών διαχωρισμών όπως πχ μαγαζιά μαύρων, αλλοδαπών κτλ.....

Όσο η τεχνολογία δεν υπάρχει να απομονώνει πλήρως τις επιπτώσεις του καπνίσματος στο περιβάλλον χώρο, η λογική λέει οτι το σωστό είναι το ελάχιστο κοινό αναγκαιο. Δηλαδη το κάπνισμα ειναι προαιρετικό, αρα το ελαχιστο κοινό είναι το μη κάπνισμα.

Ειναι θέμα απλής λόγικής, χωρίς εμπάθειες και προσωπικά θέλω. Το ίδιο ειναι και σε άλλα θέματα, αλλα όπως μου έχει πει ένα ελληνάρας σε ένα φόρουμ ΕΝΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΝΤΑ και τιποτα δεν θα γινει. Συνεπώς τι ιδρώνεται? Αφήστε τους μαλάκες τους μη κανπνιστές να κάνουν χαρουλες, καθώς αλλο ουσία αλλο θεωρία στην χώρα αυτή.

Τέλος, έχει σκεφτεί κανένας από τους καπνιστές να το γυρισεί στα ηλεκτρονικα? Εγώ ξέρω κοσμο καμένο με κάπνισμα, που το γυρισα στα ξένα ηλεκτρονικά (τα ελληνικα ειναι μουφα), και ειναι απολυτως ευχαριστημένος. Την πρέζα του την νικοτινη την παίρνει οσο θέλει, χωρίς καμια βλαβερη συνέπεια της καύσης σε αυτόν και στους τριγύρω και το καλύτερο όλων? επιτρέπεται παντου καθώς δεν έχει κανένα παράγωγο καύσης.ίσως να μην θέλει κοπω και χαμο, αλλα απλά προσαρμογή.

Demelene είπε...

Ξέρω οτι για πολλούς ειμαι εριστικους, αλλα εγώ θεωρώ εριστική εξορισμου την απαίτηση της ταλαιπωρίας του συνανθρώπου για μια επιλογή που δεν ειναι απαίτηση διαβίωσης αλλά μπόνους ευχαρίστηση.
Σχετικά με το Εδω ειναι Ελλάδα....http://demelene.blogspot.com/2008/03/blog-post_03.html

Γιάννης Παππάς είπε...

το φανατικό είναι πάντα το άσχημο
εγώ δεν καπνίζω .με ενοχλεί το τσιγάρο
και υποφέρω απο αλεργιά
πάντα υπάρχει η μέση λύση
δυστυχώς σαν άνθρωποι έχουμε ξεχάσει το σεβασμό
δεν νομίζω ότι όποιος δεν καπνίζει δεν έχει δικαίωμα να πίνει τον καφέ του ήσυχος
καλά θα ήταν να υπήρχαν χώροι μη καπνιστών και καπνιστών
ο στόχος όμως δεν είναι αυτό είναι να ελατωθεί το τσιγάρο
γιατί αν αφήσουμε στην άκρη τους εγωισμούς και δούμε τα αποτελέσματα των ερευνών τα πράγματα είναι πολύ σκούρα
επιλογή του καθενός είναι αλλα θα κάνω
μερικές ερωτήσεις
θα καπνίζατε μπροστά στο νεογέννητο μωρό σας,
στον άρωστο παπού σας
θα δίνατε τσιγάρο στο παιδί σας για να το ευχαριστηθεί
θα του μαθαίνατε πώς να πληρώνει για να πεθάνει δέ νομίζω?
αν όχι πρέπει οι μαμάδες να μην πάνε για καφέ αλλα νακάθονται σπίτι

Marlou Xintarianou είπε...

καλημερα! Tyler Durden καταρχην ευκολο να το συνηθησεις αφου εισαι μη καπνιστης, δευτερον δεν ειπα οτι δε σεβομαι οσους δε καπνιζουν απλα ειπα πως αυτο το μετρο με βρισκει αρνητικη και θα διαλεγω να καθομαι σπιτι μου και οτι δεν ειμαι η μονη!!!

Marlou Xintarianou είπε...

Not me εγραψα οτι ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΓΩ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΕΧΩ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΔΙΑΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΜΗ ΒΓΑΙΝΟΥΝ και οτι
ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΕΞΩ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟ ΕΚΟΨΑΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΣΑ οχι οτι γνωστοι μου ειπαν θα το κοψουν!!! πολλοι μαλιστα ειπαν ευτυχως υπαρχουν και τα παρκα!!!

Marlou Xintarianou είπε...

*little painter..* ιδανικο αυτο που λες αλλα τα μπαρ και πολλα μαγαζια δεν μπορουν να λειτουργησουν ετσι εδω στην ελλαδα!!! στο το να φτιαχτουν μπαρ για μη καπνιστες και για καπνιστες ξεχωρα πιστευω θα δημιουργησει κοινωνικο διαχωρισμο και αποξενωση απο τους φιλους μας.. αποξενωση κατα την αποψη μου θα δημιουργηθει γιατι εκτος απο εμενα και αλλοι δε θα μπορουν να πανε για καφε χωρις να κανουν ενα τσιγαρο (αποψη μου) και δεν ειναι κοινωνικος διαχωρισμος ειναι επιλογες .. εμεις που κανουμε κακο στη ζωη μας με μια απολαυση για εμας και εσας που κανετε καλο και δε το βρησκετε απολαυστηκο !!! μαγαζια για ολα τα γουστα εγω τρωω κινεζικο εσυ μονο μεξικανικο!!!

Marlou Xintarianou είπε...

Demelene να σου πω δε διαφωνω μαζι σου ισως ο νομος να μη περαστει αλλα οχι για τον λογο που λες αλλα γιατι αν καπνιστες σκεφτουν οπως εγω και σταματησουν τις πολλες εξοδους θα ειναι καταστροφικο για τις επιχειρησεις!
οπως ειπα οι ελληνες εχουν αλλη νοοτροπια ...
την απαγορευση σε σημεια και σε χωρους μη καπνιστων την σεβομαστε τουλαχιστον το μεγαλυτερο μας μερος (οσοι δε το κανουν απλα ειναι αμορφοτοι κρετινοι χωρις τροπους και ειναι η εξερεση) και δεν ειπα οτι θα καπνιζω θελετε δε θελετε καταλαβαινω την επιθυμια σας ειπα απλα οτι εγω και πολλοι γνωστοι μου θα απεχουμε απο την εξοδο!!!

και φυσικα ενοχλουμε που νομιζετε οτι τα εχουμε μαζι σας ΟΧΙ εγω χαιρομαι τους μη καπνιστες και σεβομαι την επιθυμια τους και θελω να μπορουν να διασκεδαζουν ανετα σε χωρους που δε καπνιζουν,αλλα το ιδιο να κανετε και εσεις και να μας αφησετε καποιους χωρους να κανουμε αυτο που θελουμε!! ειναι λογικο να θελετε να κανετε καλο στην υγεια σας (ασχετα τι αναπνεετε καθε μερα στους δρομους) αλλα γιατι να αδικηθουμε εμεις!!! πολλα μαγαζια εχουν ξεχωριστους χωρους ας γινουν ετσι ολα!!! απλα να μην υπαρχει το παντου!!!

Marlou Xintarianou είπε...

Demelenε οσο για το λεκτρονικο δεν εχει περασει απο καμια σχεδον εξεταση για το ποσο ασφαλης ειναι και αν κανει οσα λεει!!! δε γνωριζουμε καν αν εκτος απο νικοτινη εισπνεουμε και αλλες ουσιες μαζι!! οποτε καλο ειναι να μη το διαφημιζουμε!!! οταν περασε απο σχετικους ελεγχους για εμενα φυσικα θετικο και μπορω να προσαρμοστω για οταν θα ειμαι εξω με μια παρεα!!!
http://www.apn.gr/news/world-news/οχι-στο-ηλεκτρονικό-τσιγάρο-λέει-ο-που/

Marlou Xintarianou είπε...

Γιάννης Παππάς θα απαντησω στις ερωτησεις σου φυσικα και ΟΧΙ δεν ειπα οτι δε σεβομαστε οσα λες και αν και καπνιστρια συμφωνω μαζι σου εγω απλα ειπα πωσ καλο θα ηταν μα μη καταργηθουν ολοι οι χωροι για εμας γιατι απλα δε θα μπορουμε να απολαυσουμε τον καφε μας!!! φυσικα και πρεπει να μπορειτε και εσεις αλλα και εμεις να ειναι λιγο πιο μυρασμενα ειπα!!!
εγω θελω να μπορειτε να πηγαινετε για καφε χωρις να καπνιζετε το δικο μας τσιγαρο!!! αλλα θελω να μπορω να παω και εγω και να καπνιζω το τσιγαρο μου!!!

Demelene είπε...

Marlou, καταρχήν δεν εκφέρω προσωπική κριση για την συμπεριφορά κανπνιστή, αλλα το πως στο συνολο το αντιλαμβανόμαστε εμείς οι καπνιστές χρόνια τώρα. Και πιστευω να συμφωνείς οτι για πολλα χρονια ισχυε ο νόμος του θα καπνισω επειδή γουστάρω, και κάθε υποχωρηση προς αυτό έχει γινει μετεμποδίων.

Ανεξαρτήτως της ιστορίας, συμφωνουμε οτι δεν θα εφαρμοστεί. Δεν νομιζω οτι ο κόσμος δεν θα θελήσει να βγει. ΤΟ έχουμε αυτο στην Ελλάδα. Συνυπολόγισε κιολας το γεγονός ότι στην Αθηνα ειδικά έχουμε και κάποιο διαδικαστικο πρόβλημα με την επισκεψη κόσμου σπίτι μας. Απλά δεν θα ισχύσει καθώς ο πρώτος επαγγελματιας που θα κάνει την λαμογια θα προσελκύσει και όλη την πελατεία καθώς είναι γνωστο επίσης στην Ελλάδα οτι επιβραβεύουμε τον παράνομο. Κανείς δεν θα το τζογάρει αυτο για μένα παρατεταμένα.Επίσης ο νόμος έχει τόσα παραθυράκια οσον αφορά το ποια μαγαζια πρέπει να εφαρμόσουν τον νομο, ή πως ακριβώς ορίζονται οι χώροι που άδικα ανησυχείται. Εγώ για να καταλάβεις βλέπω τους αντικαπνιστές να κάνουν χαρούλες εδώ και καιρό και απλά σκέφτομαι οτι μάλλον ξεχνάνε σε πιο μέρος του πλανήτη βρίσκονται.

Οσον αφορά το ηλεκτρονικο δεν ήξερα αυτο το λινκ και το διαβασα. Ομως εγώ δεν το προτείνω για κοψιμο όσο για πιο ελεγχόμενη και κατα βουληση κατανάλωση της πρέζας δηλαδή της νικοτίνης. Οταν ανάψεις ένα τσιγάρο έστω για μια τζούρα, θα το καπνίσεις όλο σε αντίθεση με το ηλεκτρονικο που ειναι ακριβώς χρήση ανά τζούρα. Και ίσως να μην έχει χιλια μυρια μη ασφαλή, αλλά δεν νομιζω να ξεπερνά το τσιγάρο σε συνέπειες. Αυτή ειναι η εκτίμηση μου, αλλα οκ δεν ειμαι καπνιστής μιλάω έξω από τον χορο. Τεχνικά ξέρω οτι το καπνισμα ειναι εθισμος στην νικοτινή και στην συνήθεια του χεριου ή συνδυασμό τους με διαφορες δραστηριότητες όπως στον καφέ. Κανένα από τα παρελκόμενα της καύσης όμως δεν έχει σχέση με την πόρωση του καπνίσματος από ότι καταλαβαίνω. Και πάλι έξω από τον χορό, συνεπώς αν ειναι αλλιώς θα ήθελα να ακουσω την διαφορετική άποψη.

Προσωπικά είμαι κατά της απογόρευσης του καπνίσματος γενικά. Δεν γινεται για το καλό σου και το καλό μου. Οικονομικό είναι το θέμα καθώς ο καπνιστής κοστίζει πανάκριβα σε περίθαλψη.Πιο ακριβά μακροπρόθεσμα από τα έσοδα φορολογίας. Ομως οπως ένα επικίνδυνος οδηγός θα πρέπει να πληρώνει πιο ακριβά ασφάλιστρα έτσι και ενας καπνιστής, ή ένας επιπόλεως σε άλλες πτυχές της υγείας του θα έπρεπε να πληρώνει περισσότερα για την ύγεία. Δεν μπορεί ομως κανένας να απογορέψει σε κανένα να πράξει κάτι με την ευθύνη των συνέπειων του αρκεί να μην προσβάλει την υπόλοιπη κοινωνία. Ετσι λοιπον τσιγαράκι, πουρα και οτι άλλο θες, ελεύθερα στον προσωπικο του χώρο ή σε χώρους που δεν ενοχλεί, αρκεί μετά φυσικά να μην επηρεάζει την ικανοτητα συμμετοχής του στα κοινωνικά. Εκτός και αν πάρει άδεια. Ειναι δηλαδη μια οριοθέτηση ελευθερίας και των συνεπείων της επιλογής όπως κάθε άλλη. Εισαι ελευθερος να κάνεις οτι θες μέχρι εκεί που δεν καταπατάς την ελευθερία του άλλου. Βέβαια το θέμα έχει συζήτηση.....

Όμως το σκηνικο στραβώνει στο γεγονός ότι τελικά το τσιγάρο ειναι πρέζα. Ο εθισμός είναι δυναμη τεράστια, και δυστυχώς όπως το έχω παρατηρησει γενικά υποθάλπει την ικανότητα ενός ανθρώπου να συζητά λογικά με το αντικείμενο, καθώς η απειλή της στέρησης της πρέζας, οδηγεί σε δημιουργία κοσμοθεωρίας που νομιμοποιεί και ηθικοποιεί την ανεμπόδιστη χρήση και κατανάλωση της δόσης. Σε όλες τις εθιστικές ουσίες ισχύει το ίδιο, με την διαφοροποιήση ανάλλογα με την ισχύ του εθισμού που προκαλεί.Σκληρά, μαλακά ναρκωτικά, αλκοόλ, νικοτίνη αν εθιστείς τότε η κρίση μπάζει νερά όσον αφορά τον ορθολογισμό της.

Marlou Xintarianou είπε...

καταρχην να πω οτι θελω και ειναι θετικο επιτελους να μπει καποιος νομος ωστε και εσεις να μη καπνιζετε παθητικα... απλα εγω στα θελω μου ειναι να συνεχισω να βγαινω για καφε και να μπορω να το απολαυσω κανοντας επιλεγμενα κακο στην υγεια μου!!! δηλαδη να εχουμε και τα δυο!!! ωστε να μην ειστε αδικιμενοι εσεισ!!

καταρχην να πω οτι το τσιγαρο ειναι ενα συνολο εθισμου, συνηθειας και απολαυσης και εγω ειμαι απο τα ατομα που δεν θελω να το κοψω... δεν ειναι εγκλειμα να καπνιζεις ουτε χρειαζετε να μας δειχνετε με το δαχτυλο ειναι μια επιλογη που την καναμε καποτε στη ζωη μας λανθασμενη η οχι ειναι επιλογη μας οποτε ειναι βαρια η κουβεντα πρεζα!!!
δεν εχει τις ιδιες συνεπειες με τα ναρκωτικα και δευτερον καθως λενε ο καρκινος ειναι αγνωστο απο τι γινετε και ολα αυτα ειναι βαση στατιστηκων στοιχειων (και βαση στατιστηκων στοιχειων παλι οι καπνιστες ειναι περισσοτεροι απο τους μη αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα)


δε καταλαβαινω τη λογικη σου (Και ίσως να μην έχει χιλια μυρια μη ασφαλή, αλλά δεν νομιζω να ξεπερνά το τσιγάρο σε συνέπειες.) ενω δε γνωριζεις τι αλλες ουσιες εχει δηλαδη σκοτωνουμε που σκοτωνουμε αν σκοτωνουμε τον εαυτο μας με νικοτινη να το κανουμε μια ωρα αρχιτερα με αγνωστες ουσιες??????


αν βγει ο νομος λαμογες δε θα υπαρξουν γιατι το προστυμο ειναι 30000 ευρω ειναι μεγαλο και θα το κυνηγησουν γιατι τα ταμεια μας ειναι μοιον και αυτα τα ευρουλακια ειναι οτι πρεπει... μη ξεχνας οτι οταν βγηκε ο νομος καπνοστων και χωρος ξεχωριστος μη καπνιστων ολοι σχεδον το εκαναν εκτος κατι μικρα μαγαζακια που δεν γινοταν για λογικους λογους!!! θα γινει ... απλα θα υπαρξει κριση στα μαγαζια... και αν δεν γινει θα ειναι αυτος και μονο ο λογος


αλλωστε για αυτο ειπα να μοιραστουν!!!

εγω και πολλοι που το εχω συζητησει θα μας επιρεασει στην ικανοτητα συμμετοχής μας στα κοινωνικά κατι που δε το καταλαβαινεις αλλα χιλιες φορες σπιτι μου με καφε στο μπαλκονι και τσιγαρο και παρεα παρα εξω με καφε και το μυαλο μου στο ποτε θα φυγουμε για να κανω τσιγαρο


και δε νομιζω να υπηρχε καπου που να ειπες σε καποιον οτι σε ενοχλει και να συνεχισε να καπνιζει στη μουρη σου!!!και αν υπηρξε δεν ηταν θεμα νοοτροπιας καπνιστη αλλα θεμα χαρακτηρα του ανθρωπου αυτου

Marlou Xintarianou είπε...

και ναι γουσταρουμε και καπνιζουμε το κακο που ειναι??? να γινουν μαγαζια μη καπνιστων αλλα να υπαρχουν και καποια που να εχουν αδεια για καπνισμα...

Demelene είπε...

Το να νομιμοποιήσεις την διαφοροποιήση με βάση την συνήθεια του τσιγάρου ειναι σαν να νομιμοποιείς την διαφοροποιήση με βάση την επιλογή της ομάδας.
Για μένα δεν γινεται να έχεις μαγαζιά καπνιστών και μη. Δεν γινεται να υπάρχει τέτοιο δίλημα διαχωρισμου, με την ίδια λογική που δεν μπορείς να έχεις μαγαζιά μαύρων ή αλβανών πχ. Δεν ειναι δυνατόν να νομιμοποιείται η διαφοροποιήση των ανθρώπων στο δημόσιο βίο με βάση ένα χαρακτηρστικο όπως λεφτα,τσιγάρο,ποτο,χρώμα δέρματος, χώρα καταγωγής, μουσική μπλα μπλα. Πως σε όλα τα άλλα το θεωρουμε αυτονόητο, ενώ για το τσιγάρο όχι? Εγώ γιαυτό λέω οτι ο εθισμος ειναι κακος συμβουλός του ορθολογισμου.

Οσον αφορά την επιβολή του νόμου? Η διαφοροποίση των χώρων είναι μονο στην θεωρία και οπως πάντα στην Ελλάδα Νο1. Στην πράξη ομως? Εγινε λίγο στην αρχή μπλα μπλα, και μετά? Ενα μεγάλο τιποτα. Συνεπώς τι αγχώνεστε? Η ιστορία στην Ελλάδα ειναι σπανίως συμβουλός, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση σημαντικός.

Επίσης δεν χρείαζεται σε κάθε μέρος που μπαίνω να πιάνω ένα ένα καπνιστή και να του ζητήσω να το σταματήσει, έστω και αν έχει όλη την διάθεση την καλή. ΤΟ σωστό είναι αυτός να ρωτήσει αν επιτρέπεται να καπνίσει. Και αυτή ειναι μια εντελώς παρεξηγημένη αντίληψη που έχουν οι καπνιστές, δείγμα του πως το διαφοροποιεί την εικόνα που έχουν για τον κόσμο χάρις στην ανάγκη που έχουν να ικανοποιούν το εθισμό τους. Και όποιος πει δεν υπάρχει ας ρωτήσει οποιονδήποτε που πήγε να το κόψει γιατι η πράξη ειναι δύσκολη.

Αδεια ταμία εχουμε αιώνες τώρα. Παρανομίες άπειρες. Συνεπώς αντε να την πληρώσει κανένας κακομοίρης.

Βαση σταστιστικών και οι Ολυμπιακοι ειναι περισσότεροι στην Ελλάδα? Τι θα πει αυτό? Πάμε να γκρεμίσουμε όλες τις υπόλοιπες ομάδες? Πάμε να επιβάλουμε σε όλους ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥ΅ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ να βλέπουν Ολυμπιακό? Το κοινό σε όλους τους ανθρώπους ειναι οτι η ομάδα ειναι προαιρετική και η επιλογή προσωπική, γιαυτο κιολας δεν υπάρχει τιποτα υποχρεωτικό σχετικά. Μονο κρέμασμα κοινωνικών κουδουνιών. Αντιστοιχώς λοιπόν, μάρκες και τυποι τσιγάρων άπειροι, ο ελάχιστος κοινός παρανομαστής ειναι ομως οτι ειναι με απαιρέτητο και προαιρετικό. Συνεπώς το δικαιο είναι οτι στους κοινους χώρους ισχύει το ελάχιστο. Στους ιδιωτικους, μαγκιά του καθενός να κάνει οτι θέλει. Για να σου απαντήσω λοιπον οτι δεν υπάρχει κανένα κακο που γουστάρεις να καπνιζεις (δεν μιλάω προσωπικά), υπάρχει ομως όταν και στο ελάχιστο με το ένα η με τον άλλο τρόπο αυτή η επιλογή εν δυνάμη επηρεάζει την υπόλοιπη κοινωνία, θεσμικά, υλικά αλλά και σε επίπεδο υγείας ανθρώπου.

Για μένα οσο η τεχνολογία δεν βρισκει την λύση, να καπνίζει κάποιος και δίπλα του να μην παίρνει χαμπάρι κανείς τίποτα, τότε συγνώμη αλλα για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής (όχι ρατσιστικο διαχωρισμό) το τσιγάρο και κάθε αντίστοιχο δίλημμα πρέπει να απογορεύεται από όλους τους δημόσιους χώρους και στον προσωπικό ο καθένας ότι γουστάρει.

Demelene είπε...

Ενα μαγαζί ειναι εργασιακός χώρος για ορισμένους. Το κάπνισμα απογορεύεται σε όλους τους χώρους εργασίας. Συνεπώς ένα τέτοιο μαγαζί, θα πρέπει να προσλαμβάνει υπαλλήλους με βάση το αν έχουν πρόβλημα να τρώνε τον καπνό στην μάπα! Και όχι όσοι έχουν πραγματική ανάγκη να κάνουν και τουμπεκί. Πέρα από την καταπίεση, να στο παρομοιάσω?

ΕΙναι σαν τις θέσεις εργασίας που η κοπέλα πρέπει να ειναι όμορφή και να μην έχει πιθανά πρόβλημα να κάνει και τα "χατίρια" του αφεντικου. Και αν από ανάγκη δεν έχει επιλογή, μην το συζητάμε.

Δηλαδή για χάρη της ανάγκης των καπνιστών να απολαμβάνουν μαζί με τον καφέ και ένα τσιγαράκι να νομιμοποιήσουμε και διαχωρισμους όπως τον παραπάνω. Δεν νομίζω όμως να σου αρέσει και κάποιος από αυτους όντας γυναίκα. Και υπάρχουν πολλοι που θα σου που στοιχειοθετήσουν και 10 τόνους επιχειρήματα γιατι η ομορφία, και η προδιάθεση ειναι κριτήριο πρόσληψης κατά αντιστοιχία.

Εγω επιμένω και δεν ειναι προσωπικό με τους καπνιστές. Το ελαχιστο κοινό σε απαίτηση βιοπορισμου είναι ο βασικος παράγοντας σε τέτοιυ τυπου διλήματα οσον αφορά τον δημόσιο βίο και η κοινωνία που το αντιλαμβάνεται δείχνει και στοιχεία κοινωνίκης αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμου. Στην περιπτωση μας το ελάχιστο κοινό δεν περιλαμβάνει το τσιγάρο. Και στην Ελλάδα που δεν υπάρχει ουτε κοινωνική αλληλεγγύη ούτε αλληλοσεβασμός με επιχειρηματολογίες που λογικές που στηρίζουν το αντιθετο, έχουμε φτάσει εδώ που ειμαστε.

Η προσέγγιση στο θέμα δεν ειναι μονο για το τσιγάρο, αλλά γενικότερο. Δειχνει τι είμαστε διαθετιμένοι να κάνουμε ή να μην κάνουμε προς δικό μας ώφελος.

Ολα τα 2ου γένους δεν αφορουν προσωπικά εσένα αλλά το μέσο καπνιστή και την προσέγγιση που έχει στο ζήτημα

Marlou Xintarianou είπε...

BRE ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΜΕ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ .. ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΜΟΝΟ ΕΝΧΡΩΜΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ, ΦΤΩΧΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΙ ΕΝΟΧΛΗΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ????


ΚΑΙ ΑΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΤΙ ΓΡΑΦΩ ΛΕΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΝΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΟΜΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΝΩ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΚΟ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ... ΑΠΛΑ ΛΕΩ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΞΗΓΩ ΤΟ ΓΙΑΤΙ... ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΩ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΠΙΩ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΠΝΙΣΩ...

ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΕ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΕΙΣ... ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΩ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΕΛΩ ΚΑΠΟΥ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ!!!

ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ ΣΕ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΙ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΣΒΗΝΕΙ ΑΜΕΣΟΣ... ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΘΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ... ΒΡΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΛΑ ΛΕΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ....

Marlou Xintarianou είπε...

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΤΟΝ ΘΕΛΩ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΖΗΤΑΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ... ΕΝΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΣ ΠΟΥΜΕ!!ΕΝΑ ΑΝΑ ΔΥΟ ΠΕΡΙΟΧΕΣ...
ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΑΝ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΤΟΥ!!

Demelene είπε...

ωραια ολα αλλα σου εξηγώ οτι ανεξαρτήτως τι θέλουμε, πρέπει να γινεται το σωστό.
Και εγώ μπορεί να θέλω πολλά όμως δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούνται οταν δημιουργώ πρόβλημα στην κοινωνία.

Ειναι θέμα αποδοχής κάποιων πραγμάτων. Τώρα αν συζητάμε τι θα θέλαμε, ναι μια χαρά και εγώ συμφωνώ. Δεν ηθελα πχ το γεγονός ότι εγώ δεν καπνίζω να επηρεάζει την κοινωνικοποιήση μου με άλλα άτομα.

Και μια παρατηρησουλα για τα μαγαζιά με τους οπαδους.Ναι υπάρχουν στέκια. Όμως αν ενας πράσινος πάει σε ένα κοκκινο μαγαζί μπορεί απλά να αγνοήσει το κόκκινο. Δια νόμου απογορεύεται αν του απογορευτεί ή είσοδος. Η "πόρτα" σε μαγαζί γενικά απογορεύεται. Αν ομως υποστεί τις συνέπειες του κόκκινου έχουμε πρόβλημα.

Συνεπώς ενας μη κανπνιστής πελάτης ή εργαζόμενος σε ένα μαγαζί μη καπνιστών δεν θα του απογορευτεί η εισοδος. Όμως τις συνέπειες θα τις υποστεί θέλει δεν θέλει και δεν μπορεί να της αγνοήσει.

Ναι το ξέρω ειναι άδικο για σας, αλλά μεμονομένα ειναι και άλλα πράγματα άδικα. Στην θεωρία λέω γιατι στην πράξη στη Ελλάδα και πόρτα έχουμε πινουμε πριν οδηγήσουμε μπλα μπλα.
Συνεπώς αν από τις δυο ομάδες ειναι να αδικηθεί μία, τότε για μένα εξορισμου πρέπει να αδικηθεί η μια που κάνει το έξτρα, για την πόρωση για να γουστάρει ως οτου βρεθεί η τεχνολογική λύση.

Ειναι απλή λογική στο τι ειναι δικαιο. Και προς θεου δεν λέω οτι ολα ειναι έτσι δικαια ειδικά στην Ελλάδα. Και γιαυτον ακριβώς τν λόγο επιμένω οτι τιποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Πόσα χρόνια μετά την ιστορία με το αλκοόλ, και ακομα έχουμε πρόβλημα με την οδήγηση, την ζώνη.Τουλάχιστον 15ετία που να θυμάμαι εγώ. Στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξεις γενιά για να δεις διαφοροποιήση.

Ετσι θα γινει και με το τσιγάρο. Το λιγότερο για μια ακομα γενιά δεν θα αλλάξει τιποτα.Θα αλλάξει οταν η γενιά που ειναι στο σχολείο καταλάνει οτι δεν πρέπει να καπνίζει, όχι από απογόρεψη αλλά από κατανόηση. Εχουμε δηλαδή χρόνιααααααααααααα πολλά ακομα να συζητάμε θεωρίες.

Marlou Xintarianou είπε...

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ΝΑ ΘΕΛΩ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΚΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ???

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Ι ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΔΕ ΘΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΚΑΚΟ ΘΑ ΠΑΘΕΙ...


ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΕΣΥ ΛΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ...

ΚΑΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΝΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ... ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΣΩΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟΝ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΣΑΝ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΛΑΒΕΡΗ

ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΠΝΙΖΑΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ΑΔΙΚΑ ΤΩΡΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ ΑΛΛΑ ΑΔΙΚΑ ΠΑΝΤΟΥ

Petros είπε...

Δεν νομίζω ότι είναι τόσο περίπλοκα τα πράγματα. Εγώ έτρεμα την απαγόρευση στα αεροδρόμια. Έγινε η απαγόρευση, κανένας δεν κάπνιζε, μου έφευγε και εμένα η ανάγκη. Να μην πω που θυμάμαι τον πατέρα μου να καπνίζει μέσα σε αεροπλάνο και σινεμά! Για σκεφθείτε, μπορείτε τώρα να φανταστείτε αεροπλάνο ή κινηματογραφική αίθουσα ντουμάνι?

Νομίζω ότι γίνεται μια πολύ συνειδητή προσπάθεια από όσους έχουν συμφέροντα να φάνει πόσο δύσκολο είναι να ζήσουμε χωρίς τσιγάρο μερικές ώρες και πόσο μας υποτιμούν οι μη καπνιστές. Δεν ξέρω αν θα το κόψω αλλά δεν πρόκειται να μπω και στο τριπάκι του κάθε καπνέμπορα.

Hengeo είπε...

Παρ'ότι μη καπνιστής, που το έχει απολαύσει δεόντως στην Αγγλία που απαγορεύεται παντού, κατά έναν παράδοξό τρόπο, μάλλον θα συμφωνήσω περισσότερο με την Marlou. Όσο αναφορά τους εντελώς δημόσιους χώρους (ΜΜΜ, δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, κ.λ.π.), όπου κάποιος δεν έχει άλλη εναλλακτική, θα πρέπει να υπάρχει ρητή απαγόρευση, εκτός ίσως από καπνιστήρια. Στους ιδιωτικούς δημόσιας χρήσης όμως (εστιατόρια, μπαρ, καφέ, κ.λ.π.), δε βλέπω το λόγο γιατί να μην μπορεί ο εκάστοτε ιδιοκτήτης να επιλέξει με τι καθεστώς θα λειτουργήσει, αρκεί να αναφέρεται, αφού μπορώ να επιλέξω αν και που θα πάω. Είχα γράψει και παλιότερα στο blog μου για το θέμα: http://hengeo.pblogs.gr/2007/04/kai-foyma-foyma.html

Marlou Xintarianou είπε...

Petro de θα συμφωνησω μαζι σου δεν ηρθε κανεις να μου βαλει αυτες τις ιδεες στο μυαλο ουτε με αναγκασε ξερω εγω σαν καπνιστρια αν θελω να το κοψω ...
δεν νομιζω να φτανε οι κανεμποροι που εγω σκεφτομαι ετσι!!!

Hengeo πραγματικα σου βγαζω το καπελο!! διβασα και την αναρτηση σου και δεν ξερω τι να πω!! ενας μη καπνιστης μπορει να σκεφτει αντικειμενικα και να καταλαβει αυτο που θελω να εκφρασω... χωρις να μας δειχνει με το δαχτυλο!!!
ευχαριστω πολυ

Demelene είπε...

Εκτός θέματος thread.
Μια ερώτηση που απαντάς στον εαυτό σου μόνη σου.

Μπορείς να σταματήσεις το κάπνισμα εσυ? Οχι για λόγους υγείας αλλα γιατι πχ θες να στερηθείς μια απόλαυση για να μαζέψεις πχ λεφτά. Πως λέμε δεν θα πάω σινεμά για ένα μήνα...

Ρωτάω γιατι η πράξη δειχνει κατα πλειοψηφία τους καπνιστές να ισχυρίζονται οτι πχ ειναι απόλαυση ειναι επιλογή ειναι και άλλα, αλλά οταν χρειαστεί να το κόψουν τα βλέπουν ολα τόσο κολυώμενα που επιστρέφουν στο τσιγαράκι. Πράγματι μπορεί να το το ξεκίνησε για πλάκα, και ότι άλλο θες, αλλα εφόσον δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς μια ουσία τότε ολα τα σχετικά περι επιλογής στα μάτια των μη εξαρτημένων φαινονται περιτά. Βέβαια εσυ ξέρεις τι ακριβώς συμβαίνει για σένα προσωπικά, αλλα όλο το παραπάνω δικαιολογημένα κάνει τους μη καπνιστές να αντιμετωπίζουν τους καπνιστές ως μεροληπτικους οσον αφορά την επιχειρηματολογία τους.

Ο εθισμος ειναι εθισμος όσο ελαφρής και να ειναι. Χαρακτηριστικο του εθισμου ειναι και η άρνηση παραδοχής της υπαρξης του. Τα παραπάνω στα λέω γιατι απαντάς οτι δεν φταίνε οι καπνεμποροι.... Ισως να μην φταινε αυτοι αλλα για το ευρύ κοινό των καπνιστών κάποιος φταίει και μαζικά τόσος κόσμος βρίσκεται σε μια κατάσταση εθισμου και μεροληψίας. Εσυ μπορεί πχ να μην σε έπιασε έτσι, αλλα το coolness που πουλιέται στους νέους στο σχολείο και στα πανεπιστημια σίγουρα δεν επιτρέπει και πολλά περιθώρια για ισχυρισμους περί ελεύθερων ακριβώς επιλογών, χωρίς να αναιρώ οτι απολυτη τελική ευθύνη έχει το ίδιο το άτομο ατομικά.

Marlou Xintarianou είπε...

den ειπα οτι δεν ειμαι εθισμενη ειμαι ... αλλα κοβετε αν το θες πραγματικα οπως και οι περισσοτεροι εθισμοι!!!
εγω δεν θελω γιατι μου αρεσει!!!
αρα δεν ειναι και αποδειξη του εθισμου η αρνηση γιατι ολοι μας ξερουμε οτι δε μπορουμε ευκολα να το κοψουμε!!!

πραγματικα ποιο ειναι το προβλημα σου με τους καπνιστες και τους αντιμετοποιζεις ως μερολιπτους και ως μη αξιους??? καπου μηλισαμε για κοινωνικο διαχωρισμο αν γινει η προταση μου μηπως πολυ απο εσας τους μη καπνιστες το κανετε υποσυνηδητα στο μυαλο σας?? γιατι εμεις δε θετουμε τετοιο θεμα και ουτε πιστευουμε πως υπαρχει τετοια περιπτωση!!!

suncitizen είπε...

Προσωπικά,
δε μπορώ να καταλάβω γιατί αρχίζουν ακόμα παιδιά το κάπνισμα όταν είναι βέβαιο ότι θα έχουν τεράστια ζημιά στην υγεία τους, ενώ δεν τους προσφέρει απολύτως τίποτα ουσιαστικό. Είναι σα να παίρνεις φόρα και να βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο.

Marlou Xintarianou είπε...

suncitizen κοιτα την απαντηση δεν την εχω αλλα εγω κανω μια υποθεση οτι αν καπνιζουν στην οικογενεια σου θες να το δοκιμασεις-αντιγραψεις αυτο που κανουν οτι κακο και να σου πουν εσυ σαν μικρος θα το δεις και τι εγινε σιγα αυτοι μια χαρα ειναι, και μετα ειναι οι παρεα το σχολειο που παλι καπνιζουν οι γυρω σου ... εχω δει πως ατομα που ειναι μη καπνιστες στο σπιτι τους δε καπνιζε κανεις ή μονο το ενα μελος... το θεμα ειναι οτι γινετε και μετα μας ακολουθει σε ολη μας τη ζωη και το απολαμβανουμε ταυτοχρονα!!!

Demelene είπε...

Μια διεκρίνυση. Δεν ειπα ποτε ανάξιοι γενικώς. Μεροληπτικοι επιμένω και συνεπώς ακατάλληλοι εν γένη αν θες να επιχειρηματολογήσουν.

Γιατι μεροληπτικοι? Απλά γιατι εγώ και η επιστήμη επιμένει οτι η νικοτινη ειναι εθισμος, κατεπανάληψη εχει αποδειχθει οτι εν γένη ένας εθισμένος δεν πρόκειται να μπορέσει 100% να μιλησει αντικειμενικά για θεματα που σχετίζονται με τον εθισμό τους πόσο μάλλον για πιθανές εκδοχές που θα οδηγησουν σε στέρησης ή περιορισμου στην πρόσβαση στην εθιστική ουσία. Και επειδή ειναι στην φυση μας να δημιουργόύμε και ιδεολογίές και κόσμους για να στηρίζουν πρώτα τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας (γιατι αυτο γινεται), ετσι και ενας εθισμένος ελαφρία η βαρια, δημιουργεί και ενα κόσμο που να αιτιολογεί πρώτα στον εαυτό του οτι η κατάσταση σου δεν ειναι ετσι ακριβώς.

Για μένα κλασσικό κοινό του κόσμου αυτού για τους καπνιστές, ειναι οτι ειναι απόλαυση και οποιοδήποτε επιχείρημα που πατάει πάνω σε αυτο. Σιγά τα νέα. Για να ειναι εθιστικό πρέπει να ειναι και απολαυστικό.Το θέμα ειναι ομως πως έχει εξελιχθεί. Οταν το πρωτοδοκιμάζεις ειναι απόλαυση, οταν ομως δεν την βγάζεις πχ 1 δυο μέρες χωρίς τσιγάρο, γιατι έχει συνέπειες οργανικές και στην συμπεριφορά τότε το κυριαρχο χαρακτηριστικο δεν ειναι η απόλαυση αλλά ο εθισμος. Και αυτο μετράει.

Μπορώ να σου πω και άλλα κοινά γενικά χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να ειναι απόλυτα. Το κλασσικότερο όμως κοινό είναι η κάπως επιλεκτική αρνηση κατανόησης σε πολύ απλά λογικά βήματα οταν αφορουν τον εθισμό τους. Το έχω παρατηρήσει ποσες φορές που σε μια λογική πρόταση να συμφωνουνε και μολις το αναλλογίσεις στο θέμα τσιγάρο απλά διαφωνουν ως διαφορετικο χωρίς ομως να μπορουν επι τους ουσίας να εκφέρουν την αιτία της διαφοράς. Και επιπλέον ακριβώς στην αρχή βλέπεις και ένα μικρο χρόνο αδυναμίας, κοιτα τον ουρανό με τα πουλάκια μπλα μπλα.
Δεν τους κατηγορώ, ουτε το κακίζω αν αυτο καταλαβαίνεις. Δεν μπορώ ομως να μην παρατηρήσω την πραγματικοτητα και αυτή ειναι οτι γενικώς σαν κοινωνική ομάδα οι καπνιστές είναι εντελώς μεροληπτικοί όσον αφορά το ζήτημα. Θα τους κακίσω ομως οταν αφου φάνε και το ισοπέδωμα της αρκουδας, καταλήξουν να αντικρουσουν με τσαμπουκαλίκια του τυπου εδώ ειναι Ελλάδα και αν γουστάρω θα καπνίσω και άλλα ωραία. Και εκει θα γινει σφαγή.

Ειπαμε οκ εχει μια αδυναμια, μπορώ να δεχθώ την μεροληψια και αδυναμια κατανοήσης ως μηχανισμό προστασίας. Ε όχι ομως και να βγει από πάνω κιολας...

Αν εσυ θεωρείς τώρα αυτή η θέση σας χαρακτηρίζει ως ανάξιους, τότε οκ ας είναι. Δεν μπορώ νομιζω να το μεταφέρεις καλύτερα. Θα περίμενα να καταλάβεις την λογική βάση ολων οσων λέω, αλλα δεν θα μου κάνει εντυπωση και αν δεν τη καταλάβεις ακριβώς υπό το πάνω σκεπτικο. Και σιγουρα δεν θα μου μειώσει την άποψη που έχω για κάθε καπνιστή η μεροληψία του. Συμφέρον ειναι και ελάχιστοι άνθρωπο στον κόσμο γενικά υπερβάινουν το προσωπικό συμφέρον.

Demelene είπε...

Sorry μου έχουν ξεφυγει κάποια λάθη μεταξύ 2ου και 3ου προσώπου. Μονο στο τέλος αναφέρομαι στο 2ο σε σένα δηλαδή.

Marlou Xintarianou είπε...

DEMELENE ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ ΜΑΣ... ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ Η ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ... ΠΑΡΟΛΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΓΡΑΨΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΕΝΑ ΣΑΦΕΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΣΟΥ!!! ΕΔΩ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΣΕΞ... ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ..(ΚΑΝΕΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ) ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕ ΖΗΤΑΤΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΑΤΕ???

ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΜΕ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ!!! ΔΕΝ ΑΡΝΙΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΗΜΑΣΤΕ ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΑΚΟ ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ... ΕΠΕΙΔΗ ΕΣΥ ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΣΙΓΑΡΟ ΜΕ ΚΑΦΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ (ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ ΑΛΛΑ ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ)

Demelene είπε...

Οκ αν δεν καταλαβαίνεις να σου πω εφοσον δεν ειναι ξεκαθαρο.
Μαγκια σου και γουστο σου καπέλο και το λέω με τον καλο τρόπο να επιλέγει ο καθένας οτι θέλει για τον εαυτό του. Σε αυτο συμφωνούμε.
Όταν ομως ζητάει πχ από την κοινωνία κατανόηση, συμβιβασμό και ότι άλλο θες από ολα όσα ουσιαστικά επιδιώκεις με το ποστ σου και τα σχόλια σου τότε χωρίς να καταδικάζω την κινηση σου, μπαίνει σε μια διαδικασία συζήτησης και αιτιολόγησεις του γιατι θες πχ από την κοινωνία αυτά.
Αντιστοιχως το ίδιο κάνω και εγώ οταν αυτά που ζητάς δεν θέλω πχ να εφαρμορστουν.
Μέχρι εδώ μαγκιά μας και των δύο, να κυνηγάμε αυτό που θέλουμε και θεωρουμε σωστό. Μαγκιά μας να θέλουμε να το αιτιολογήσουμε ή επιχειρηματολογήσουμε για αυτο. Διαλεξε όποια λέξη θες, από νόημα την ίδια άξια έχουν για τέτοια θέματα.

Οταν ομως εχουμε διαφορετικές απόψεις, τότε αν γινεται να έχεις μια αντικειμενική προσέγγιση στο θέμα, τότε η επικρατέστερη άποψη ειναι αυτή που στοιχειοθετείται τουλάχιστον από αντικειμενικά και λογικά επιχειρήματα. Ενα λοιπόν από τα επιχειρήματα μου ειναι οτι η επιλογή αυτή, εξορισμου δεν επιτρέπει το ένα από τα δύο κριτήρια, αυτο της αντικειμενικότητας και κατεπέκταση αν θες και της λογικής επειδή ακριβώς το απότελεσμα της επιλογής οδηγεί σε μεροληψία. Αρα για μένα όλη η επιχειρηματολογία/αιτιολογήση του γιατί πρέπει να δεχθώ αυτά που ζητάς μπάζει νερά στα θεμέλια της οσον αφορά την αξία της. Όχι γιατι πχ εισαι χαζή, αλλα γιατι όπως εξήγησα εχεις την φυσική τάση να θες να προστατέψεις την ανάγκη σου.

Και αν θες εφόσον αυτή η φυσική ανάγκη, ειναι και κοινωνικά επιβλαβής πάνω από ένα όριο (δεν μιλάω για το τσιγάρο), η κοινωνία δημιουργεί μηχανισμούς θεραπείας και απεξάρτησης γιατι ο παθών δεν μπορεί να καταλάβει γιατι η ανάγκη μπλοκάρει το μυαλό. ΕΙναι ένστικτο.

Μπορεί το τσιγάρο να μην δημιουργεί ριζικά κοινωνικά προβλήματα, δημιουργεί ομως προβλήματα "συμβιωσης" που καλεί να λύσει μια κοινωνία και ένας νομοθέτης κατόπιν συνήθως συζήτησης με το θέμα που υπόκειται σε όλα τα παραπάνω. Και εδώ ειναι που κολάνε τα όλα όσα προσπαθώ να εξηγήσω.

Όπως πάντα το εσυ ειναι ένας εκπρόσωπος των καπνιστών, και το εγώ ένας τον μην καπνιστών.

Αν ακομα δεν καταλαβαίνεις οκ δεν μπορώ να πω κάτι, αλλα για μένα όπως σου ξαναείπα ειναι πολύ λογικο να συμβαίνει και δεν μπορώ να κάνω και τίποτα περισσότερο να περάσω το φυσικο εμπόδιο που θεωρώ εγώ οτι υπάρχει λόγω εθισμου (όπως το έξηγησα). Μπορεί να κάνω και λάθος μπορεί και όχι. Μπορεί να με θεωρείς ξερόλα, κολημένο και οτι άλλο θες. Κανένα πρόβλημα. Αλλά υπο το δικό μου πρίσμα στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Χωρίς κανένα ίχνος ειρωνίας ή ότι άλλο νομιζω οτι έχεις λάθος ερμηνεύσει.

*little painter..* είπε...

ενα σχολιο για να σου μεταφερω τα καλα νεα...υπαρχει ενα παραθυρακι στο νομο που λεει οτι αν ενα μαγαζι ειναι κατω απο 70 τετραγωνικα εχει το δικαιωμα να αποφασισει ο ιδιοκτητης αν θα το κανει αποκλειστικα για καπνιστες ή για μη καπνιστες..

Marlou Xintarianou είπε...

demelene δεν ειπα πουθενα οτι εχεις αδικο και αυτο που λες ειναι λαθος και εγω εχω δικιο μονο απλα ζητησα να υπαρχουν καποια μαγαζια καπνιστων και να που η *little painter..* με ενημερωνει πως αυτος ο νομος υπαρχει για καποια καταστηματα και χαιρομαι και ευχαριστω για την ενημερωση... τωρα ισως καποια οπως :δημιουργεί ομως προβλήματα "συμβιωσης" που καλεί να λύσει μια κοινωνία ... να μη το βρηκε προβλημα και να σκεφτηκε εμας, τα καταστηματα .. να μη το ειδε οπως εσυ!!!

Marlou Xintarianou είπε...

*little painter.. ευχαριστω πολυ ηταν κατι που δε το ακουσα ουτε το διαβασα πουθενα οσο και αν εψαξα... ισως να μην ετυχε!!! αλλα ευχαριστω για την ενημερωση!!

Demelene είπε...

οκ. εγώ παντως πραγματικα πιστεύω οτι ειναι λάθος να εχεις τέτοιο διαχωρισμο στα μαγαζια.Αλλα όπως σου ειχα πει τα παραθυράκια να, αρα ουσιαστικά "σφαζόμασταν" χωρίς λόγω και αιτία. Και θες να σου πω τι ειναι αυτο που το παραθυράκι το κάνει μπαλκονόπορτα διαμπερής?

Χωρις να είμαι απόλυτα σίγουρος, τα τμ δεν οριζονται στον χώρο του μαγαζιου αλλα αν θες στις ζώνες χώρων. Δηλαδή ενα μαγαζί πχ μπορεί να έχει πολλούς 60τμ ΄χωρους. Το πιο γελοιο ειναι οτι από όσο ξέρω ειναι πανευκολο να χωρισεις το μαγαζί σε τέτοιες ζώνες. Κάτι σε σκαλοπατάκι ή μια κολωνίτσα και ειμαστε κομπλέ.

Εγώ σου λέω τιποτα δεν θα γινει και νομιμα και παράνομα.

Πάμε λοιπον να ονειρευτώ κοινωνια χωρίς διλήματα τέτοιου τυπου και εσυ φραπέ με τσιγαράκι να πάει καλά η μέρα.

Marlou Xintarianou είπε...

καταρχην απο οτι γνωριζω στην αδεια καταστηματος ο μονος διαχωρισμος που υπαρχει ειναι παταρι και οχι ... (μπορει να κανω και λαθος) δευτερον μα τοσο προβλημα και τοσο κακο κανουμε στην κοινωνια??? μακαρι να ημασταν εμεις το προβλημα!!!
και τι διλλημα και ποιο προβλημα σου προκαλει δε το καταλαβαινω εισαι απολυτος και πραγματικα διαχωριζεις τους ανθρωπους και ισως μαλλον οχι μονο σε καπνιστες και μη... δε μπορω να αντιλυφθω διαφορετηκα το προβλημα σου ... μπορει να κανω λαθος αλλα αυτο μου εβγαλες

Demelene είπε...

Καλώς.

Ωραιο το νέο theme αλλα λείπει το κουμπί της σύνδεσης από πάνω η δεν το βλέπω εγώ.

Marlou Xintarianou είπε...

nai leipei kai δεν μπαινει!!! ελπιζω να μη δυσκολευει πολυ γιατι μου αρεσει και εμενα!!! ευχαριστω

Demelene είπε...

Κάνε δουλειά σου μην μασάς.