Τρίτη, 9 Ιουνίου 2009

Η πείνα δεν τρώγεται με τίποτα!Η παγκόσμια κρίση των τροφίμων έχει οδηγήσει σε αυξήσεις ρεκόρ μέχρι και 83% στις τιμές βασικών τροφίμων, όπως το ρύζι, το καλαμπόκι και τα σιτηρά και υπολογίζεται να οδηγήσει στην πείνα επιπλέον 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους!
Οι κυβερνήσεις, με την καθοδήγηση των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, έχουν υπονομεύσει τις τοπικές αγροτικές οικονομίες και έχουν παραμελήσει τους μικρούς παραγωγούς, ιδιαίτερα τις γυναίκες αγρότισσες, που παράγουν το 80% της τροφής παγκοσμίως, αλλά αποτελούν το 60% των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα. Τώρα οι φτωχοί του κόσμου πληρώνουν το τίμημα ενώ οι μεγάλες αγρο-βιομηχανίες καρπώνονται τα κέρδη.
Ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση και τους παγκόσμιους αρχηγούς των κρατών να τηρήσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους και να λάβουν άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της παγκόσμιας κρίσης των τροφίμων!
Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα σε επαρκή τροφή και οι κυβερνήσεις έχουν την υποχρέωση να σέβονται, να προστατεύουν και να εκπληρώνουν αυτό το δικαίωμα. Υπέγραψε την έκκληση για την καταπολέμιση της κρίσης των τροφίμων και ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ!
Οι υπογραφές θα παραδοθούν στους Υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών καθώς και στους παγκόσμιους ηγέτες ενόψει διεθνών συναντήσεων των Ηνωμένων Εθνών για την αποτελεσματικότητα της βοήθειας και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.
Κείμενο αίτησης

Αγαπητέ/ή κε./κα. Υπουργέ,

Σας απευθύνω την παρούσα επείγουσα έκκληση για να σας ζητήσω να λάβετε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης των τροφίμων.

Η παγκόσμια κρίση των τροφίμων έχει οδηγήσει σε αυξήσεις ρεκόρ μέχρι και 83% στις τιμές βασικών τροφίμων, όπως το ρύζι, το καλαμπόκι και τα σιτηρά και υπολογίζεται να οδηγήσει στην πείνα επιπλέον 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους !

Η αυξανόμενη ζήτηση για τα βιοκαύσιμα, οι ραγδαίες αυξήσεις στη τιμή του πετρελαίου, η καταστροφή φυσικών πόρων λόγω των κλιματικών αλλαγών, η έλλειψη επενδύσεων στη τοπική αγροτική ανάπτυξη και η απελευθέρωση των αγορών αποτελούν βασικές αιτίες της παρούσας παγκόσμιας κρίσης των τροφίμων, που έχει καταστροφικές συνέπειες για τους φτωχότερους των φτωχών!

Ωστόσο, όπως ήδη γνωρίζετε, η Ελλάδα ανήκει στη κατηγορία των αναπτυγμένων χώρων που έχουν δεσμευτεί να παρέχουν αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες του νότου αλλά βρίσκονται πολύ μακριά ακόμη από τους στόχους τους, δίνοντας μόνο το 0,16% του ΑΕΕ ως αναπτυξιακή βοήθεια ενώ η δέσμευσή της είναι το 0.51% του ΑΕΕ μέχρι το 2010.

Ζητούμε από εσάς και από τους παγκόσμιους αρχηγούς των κρατών να:
  • Τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας για αναπτυξιακή βοήθεια του 0.56% του ΑΕΠ μέχρι το 2010 θέτοντας ετήσιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
  • Να θέσετε ως προτεραιότητα της αναπτυξιακής βοήθειας τις άμεσες και μακροχρόνιες επενδύσεις στη γεωργία των αναπτυσσόμενων χωρών με έμφαση στους μικρούς παραγωγούς προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια τροφής
  • Να πραγματοποιήσετε αναπτυξιακά προγράμματα στις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες και όχι στις χώρες που εξυπηρετούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας, όπως είναι οι χώρες των Βαλκανίων
  • Να μη προχωρήσετε σε επιδοτήσεις των βιοκαυσίμων
  • Να παρέχετε τη βοήθεια σε χρήματα και όχι σε αγαθά προκειμένου η βοήθεια να είναι αποτελεσματική και η ανάπτυξη των φτωχών χωρών βιώσιμη
Καθώς οι κυβερνήσεις αποτελούν τους κύριους εγγυητές για την προστασία, το σεβασμό και την εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελπίζουμε στην άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημα που σας απευθύνουν χιλιάδες Έλληνες πολίτες για την αντιμετώπιση της κρίσης των τροφίμων!

Με εκτίμηση,

Δημοσίευση σχολίου