Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Αγνώμων μη γίνου Ευριπίδης

Κάποτε γνώρισα έναν άνθρωπο, που μου είπε πολλά σοφά λόγια. Τα κράτησα σαν φυλαχτό. Κι όταν τα χρειάζομαι είναι η εξήγησή μου σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μου. Όταν λοιπόν έκανα κάτι καλό για κάποιον άνθρωπο, με την σκέψη της ανταπόδοσης, με μάλωνε. “Μην ξεγελάς τον εαυτό σου, ό,τι κάνεις το κάνεις πρώτα για σένα, για να νιώθεις εσύ καλά. Να θυμάσαι ότι το κάνεις για το εγώ σου”, μου έλεγε…


Τα θυμάμαι ακόμη τα λόγια του…Κι έτσι έπαψα πια να περιμένω την αναγνώριση και τον καλό λόγο, από τους ανθρώπους που κάποτε ίσως να βοήθησα. Πάντα όμως όταν χρειαζόμουν εγώ βοήθεια, κάποιος άλλος άνθρωπος ήταν εκεί δίπλα μου και με στήριζε, όταν το είχα πραγματικά ανάγκη. Γιατί κάνω αυτό τον πρόλογο; Γιατί θέλω να μιλήσω για την αχαριστία. Μία λέξη που πληγώνει και πονάει όσο και η προδοσία. Δίδυμες αδελφές οι δύο τους. Σαν λαός πάντως έχουμε διδακτορικό επάνω σ` αυτές τις λέξεις. Όλη μας η ιστορία αυτό λέει…Απλά με πληγώνει όταν συμβαίνει γύρω μου, κι ειδικά σε ανθρώπους που εκτιμώ, και που ξέρω πόσο πολύ έχουν βοηθήσει άλλους ανθρώπους, κι όμως δεν εκτιμήθηκαν όπως έπρεπε…Όχι με την έννοια της ανταπόδοσης, (άλλωστε δεν το κάνανε ποτέ με γνώμονα του τι θα μου δώσεις) αλλά της προσφοράς. Και όταν την παίρνανε χωρίς να δώσουν τίποτα σαν αντάλλαγμα, να αισθάνονται ξαφνικά ότι τα ξέρουν όλα, και το μυαλό τους να παθαίνει βαριάς μορφή αλτσχάιμερ. Και ξαφνικά ο άνθρωπος που τούς βοήθησε να περνάει στην λήθη της ιστορίας…Η ζωή μ` έμαθε την λέξη σεβασμό. Κι όποιος σέβεται τον εαυτό του, έχει μάθει να σέβεται και την προσφορά των άλλων. Τα λέω αυτά γιατί έχω διακρίνει πολλή αχαριστία σε κάποιους χθεσινούς, που νομίζουν ότι έγιναν άξαφνα ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ και ξέχασαν πώς πολύ κοντά μας, δίπλα μας, κυκλοφορούν κάποια “Ιερά Τέρατα” που έχουν τόσα πολλά να μας διδάξουν, ξένοι και δικοί μας. Κι όμως τους γυρνάμε την πλάτη, όχι γιατί μας ζήτησαν κάτι σαν αντάλλαγμα, απλά επειδή εμείς τα χθεσινά στραβάδια ξαφνικά νιώσαμε ότι είμαστε κάποιοι, ή βγάζοντας κακίες και φθόνους. Και δεν εξαιρώ καθόλου τον εαυτό μου. Μπορεί κι εγώ να μην σεβάστηκα κάποιες απόψεις των δασκάλων μου, σε κάποιες στιγμές, αλλά τουλάχιστον, ποτέ δεν τους πούλησα…π. Θεόφιλος Δράπανος


Η αχαριστία είναι αρρώστια που μολύνει την ψυχή.

Περί αχαριστίας.... Blog metron ariston.gr (Nέο!!)


Αν το σώμα δίκαζε την ψυχή , αυτή θα καταδικάζονταν για αχαριστία . Διότι ενώ το σώμα υπηρετεί την ψυχή (την φιλοξενεί) η ψυχή καταπονεί το σώμα . Φανταστείτε πως μεταβαίνετε σε έναν συγγενή ή έναν φίλο για να σας φιλοξενήσει για λίγες μέρες και εσείς του καταστρέφετε το σπίτι . Δεν είναι τουλάχιστον ανήθικο ;

Δελφικά παραγγέλματα :*ΕΠΙ ΡΩΜΗ ΜΗ ΚΑΥΧΩ* . Να μην καυχιόμαστε για τη δύναμή μας .*ΜΗ ΑΡΧΕ ΥΒΡΙΖΕΙΝ* . Να μην κυριαρχούμε με αλαζονεία .*ΛΑΒΩΝ ΑΠΟΔΟΣ*. Όταν λαμβάνουμε να δίνουμε .*ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΓΙΝΟΥ* . Να είμαστε ευγνώμων .*ΠΡΟΝΟΙΑΝ ΤΙΜΑ* . Να εκτιμούμε την βοήθεια από όπου και αν προέρχεται (να μην είμαστε αχάριστοι) .
470 ή 460 - περ. 370 π.χ.
*Όταν ευεργετείς , σκέψου από πριν αυτόν προς τον οποίον προσφέρεις την ευεργεσία , μήπως είναι άνθρωπος τιποτένιος και σου επιστρέψει κακό αντί για καλό* . (Δημόκριτοςαπό Άβδηρα) .


444 - 366 π.χ.
*Πρέπει να σχετιζόμαστε με γυναίκες που θα μας χρωστούν ευγνωμοσύνη*. (Αντισθένης από Αθήνα).


384 - 322 π.χ.
*Η ευγνωμοσύνη γερνάει γρήγορα* . (Αριστοτέλης από Στάγειρα) .*ΜΑΛΛΟΝ ΦΙΛΟΥΣΙΝ ΟΙ ΠΟΙΗΣΑΝΤΕΣ ΕΥ ΤΟΥΣ ΠΑΘΟΝΤΑΣ Ή ΟΙ ΠΑΘΟΝΤΕΣ ΕΥ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΣΑΝΤΑΣ* , δηλαδή περισσότερο αγαπούν οι ευεργέτες αυτούς που ευεργέτησαν , παρά οι ευεργετηθέντες τους ευεργέτες . (Αριστοτέλης) .Η Αγάπη…..έγκειται περισσότερο στο να αγαπούμε παρά στο να μας αγαπούν . Απόδειξη , το γεγονός ότι οι μητέρες ευχαριστώνται να αγαπούν (τα παιδιά τους)…..και δεν ζητούν ανταπόδοση της αγάπης (από τα παιδιά τους) . (Αριστοτέλης , Ηθικά Νικομάχεια , 1159α , 26-30) .*Ύστερα από την ευεργεσία η χάρη πεθαίνει* . (Αριστοτέλης) .


342 - 271 π.χ.
*Αυτός που δεν θυμάται το αγαθό που του έγινε σήμερα έχει γίνει γέρων (στο μυαλό)* . (Επίκουρος από Σάμο) .*Τίποτε δεν είναι αρκετό για όποιον το αρκετό είναι λίγο* . (Επίκουρος) .


περ. 850 π.χ.
*Είναι αγνώμονας και τιποτένιος εκείνος ο άνθρωπος , που προκαλεί σε αγώνα αυτόν που του ανοίγει το σπίτι του (τον φιλοξενεί) σε ξένη χώρα* . (Όμηρος από Μ. Ασία) .


470 - 399 π.χ.
*Δεν υπάρχει μεγαλύτερος εχθρός από αυτόν που έχεις ευεργετήσει* . (Σωκράτηςαπό Αθήνα) .Υ.Γ.: Θρέψε λύκο τον χειμώνα, να σε φάει το καλοκαίρι . (Του Λαού) . Για αχάριστους ανθρώπους που βλάπτουν τους ευεργέτες τους .*ΦΟΒΟΥ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΥΠΟ ΣΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΩΝ* . (Σωκράτης) .Ο λαός είναι μια κοινωνία ανθρώπων πολύ αχάριστη. (Ηρόδοτος) .*ΕΥ ΘΕΩ , ΚΗΝΟΙ ΜΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΙΝΟΝΤΑΙ* . Όποιους ευεργετώ, εκείνοι περισσότερο με βλάπτουν . (Σαπφώ , ποιήτρια της αρχαιότητας) .*ΧΑΡΙΝ ΛΑΒΩΝ ΜΕΜΝΗΣΟ ΚΑΙ ΔΟΥΣ ΕΠΙΛΑΘΟΥ* . Μένανδρος (Γνωμ. Μον.) . Αν λάβεις χάρη από κάποιον να το θυμάσαι , μα αν δώσεις να το ξεχάσεις .


Δημοσίευση σχολίου
Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget