Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Τα οφέλη της «σωστής» αναπνοής


Αλλάζοντας τον τρόπο που αναπνέουμε βοηθάμε τον οργανισμό μας.
Είναι μία από τις σημαντικότερες φυσικές λειτουργίες που εκτελεί το σώμα μας. Ο κάθε άνθρωπος αναπνέει περίπου 20.000 φορές την ημέρα. Οι περισσότεροι όμως το κάνουνε λάθος.

Η γνωστή σε όλους μας yoga στηρίζεται στην λειτουργία της αναπνοής ενώ οι γιατροί τονίζουν τη σημασία της στην υγεία μας.
Αποδεικνύεται ότι παίρνοντας περισσότερο οξυγόνο, απλά αλλάζοντας τον τρόπο που αναπνέουμε, μπορεί να διευκολύνει την επούλωση από αρκετές σοβαρές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων του χρόνιο πόνου, του άσθματος, των πεπτικών προβλημάτων, της κατάθλιψη, και των ασθενειών που σχετίζονται με το άγχος. 

Τα νεογέννητα έρχονται στον κόσμο έχοντας βαθιά αναπνοή, αλλά καθώς μεγαλώνουμε, το άγχος μπορεί να αλλάξει αυτό το μοτίβο, και πολλοί από εμάς αρχίζουμε να αναπνέουμε πιο ρηχά. Με την ενηλικίωση, κατά μέσο όρο, παίρνουμε 15 έως 20 αναπνοές ανά λεπτό – τρεις έως τέσσερις φορές πιο γρήγορα από ότι πρέπει.
Η γρήγορη, ρηχή αναπνοή στέλνει μήνυμα προς τα επινεφρίδια μας ότι είμαστε σε κατάσταση μάχης ή φυγής, και αρχίζουν να αναπαράγουν ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη. Και όταν το σώμα είναι αγχωμένο, εξασθενεί με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ευτυχώς, υπάρχουν απλές μέθοδοι ώστε να βελτιώσουμε την αναπνοή μας. Για αρχή, δοκιμάστε αυτές τις δύο ασκήσεις:
Διαφραγματική αναπνοή
Η αναπνοή αυτή περιλαμβάνει την επέκταση της κοιλιάς, η οποία δίνει χώρο τους πνεύμονες ώστε να πάρουν περισσότερο οξυγόνο.
Βοηθάει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, στις αγχώδεις διαταραχές και στην ταχύτερη ανάκαμψη από τη χημειοθεραπεία.
Πώς να ξεκινήσετε:
1. Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα. Τοποθετήστε το ένα χέρι κάτω από την μέση σας και το άλλο στο πάνω μέρος του στήθους σας.
2. Εισπνεύστε αργά από τη μύτη σας, έτσι ώστε το στομάχι σας να σπρώχνει το χέρι σας που βρίσκεται κάτω από τη μέση σας.
3. Καθώς εκπνέετε από τη μύτη σας με τα χείλη σας κλειστά, σφίξτε τους κοιλιακούς σας. (Κατά τη διάρκεια της εισπνοής και της εκπνοής, το χέρι στο στήθος σας θα πρέπει να παραμείνει όσο πιο πολύ ακίνητο.) Κάντε αυτή την άσκηση τρεις φορές την ημέρα για πέντε έως δέκα λεπτά, και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια. Με αρκετή πρακτική, θα πρέπει να αρχίσετε να αναπνέεται με αυτό τον τρόπο αυτόματα.
Αναπνοή από τη μύτη
Η αναπνοή από τη μύτη χαλαρώνει τον οργανισμό μας.
Βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και συμβάλλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Πώς να ξεκινήσετε:
1. Με το δεξί αντίχειρα, κλείστε το δεξί ρουθούνι σας και εισπνεύστε αργά με το αριστερό ρουθούνι σας
2. Στη συνέχεια κλείστε το αριστερό ρουθούνι σας και εκπνεύστε αργά
3. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία εναλλάξ. Αυτό είναι ένας γύρος. Ξεκινήστε με τρεις γύρους, και προσθέστε από έναν κάθε εβδομάδα μέχρι να γίνουν πέντε. Πραγματοποιήστε το κάθε φορά που έχετε άγχος.

Πηγή: myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: