Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ

7 Ομόκεντροι Κύκλοι Αυτογνωσίας
Μολονότι στη Δύση σήμερα ο διαλογισμός συνδέεται με την καταπολέμηση του άγχους και τη χαλάρωση, ο αληθινός του σκοπός είναι πνευματικός. Οι γιόγκι και οι σοφοί που πρώτοι ανακάλυψαν την πρακτική του, δεν είχαν παραπάνω ανάγκη χαλάρωσης, ζώντας στις σπηλιές τους στα Ιμαλάια. Χρησιμοποιούσαν όμως το διαλογισμό για να ανακαλύψουν τους αληθινούς τους εαυτούς - έκαναν διαλογισμό για το φωτισμό τους.

     Απ' όλες τις πιθανές μας εμπειρίες, αυτή του εσωτερικού εαυτού είναι η πιο σημαντική. Το σώμα αποτελεί την εμπειρία των ιδεών μας σε αντικειμενικό επίπεδο, ενώ ο νους είναι η εμπειρία τους στο υποκειμενικό. Το σώμα αλλάζει αέναα και ο νους, με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του, επίσης έρχεται και παρέρχεται. Το σώμα και ο νους είναι εμπειρίες που έχουν ακινητοποιηθεί σε χώρο και χρόνο - δεν είναι αυτά που βιώνουν εμπειρίες. Εκείνος που τις βιώνει βρίσκεται πέρα από χώρο και χρόνο,- είναι ο αληθινός σας εαυτός. Είναι ο άχρονος παράγοντας σε κάθε χρονική στιγμή, ο ίδιος που βρίσκεται πίσω από το συναίσθημα, αυτός που βρίσκεται πίσω από την κάθε σκέψη, αυτός που κινεί το σώμα και το νου μας. Είναι η ψυχή μας.

      Σήμερα η επιστήμη μάς επιτρέπει να ιχνηλατήσουμε μια σκέψη ή πρόθεση κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη διέλευσή της, και όμως κανένα επιστημονικό όργανο στον κόσμο δεν μπορεί να μας πει ακόμα από που προέρχεται η σκέψη αυτή ή ποιος την κάνει. Δεν μπορείτε να βρείτε τον αληθινό σας εαυτό μέσα στο νου ή το σώμα σας, απλούστατα γιατί εσείς δεν βρίσκεστε εκεί. Μπορούμε ν' ακούσουμε τη μουσική του Μπετόβεν από το ραδιόφωνο, αλλά δεν έχει νόημα να το αποσυναρμολογήσουμε για να βρούμε τον Μπετόβεν. Δεν βρίσκεται εκεί. Το ραδιόφωνο είναι απλά ένα όργανο που παγιδεύει ένα πεδίο πληροφοριών και το μετατρέπει σε γεγονός του χώρου και χρόνου. Παρομοίως, ο αληθινός σας εαυτός είναι ένα πεδίο πληροφοριών χωρίς τόπο που έχει εγκλωβιστεί μέσα στο χώρο και το χρόνο από το σώμα και το νου. Η ψυχή σας η πηγή των σκέψεών σας, βρίσκει έκφραση μέσω του νου και του σώματος, αλλά όταν καταστρέφονται το σώμα και ο εγκέφαλος, ο αληθινός σας εαυτός δεν παθαίνει τίποτα. Η ψυχή, που δεν έχει όρια, δεν είναι ενέργεια ή ύλη, βρίσκεται σια σιωπηλά διαστήματα ανάμεσα στις  σκέψεις μας.

        Υπάρχει ένας κενός χώρος ανάμεσα στις σκέψεις σας, όπου κατασκευάζετε τις σκέψεις σας, και εκεί έχετε άπειρες δυνατότητες επιλογής. Αυτό το «κενό» μεταξύ των σκέψεων σας είναι το παράθυρο στον ανώτερο εαυτό σας, το παράθυρο στον κοσμικό εαυτό. Ο αληθινός ε­αυτός σας δεν μπορεί να συμπτυχθεί για να χωρέσει μέσα στον όγκο ενός σώματος ή στο διάστημα μιας ζωής. Είναι αυτός που σκέφτεται στο πεδίο της μνήμης και της πληροφορίας στα κενά διαστήματα μεταξύ σκέψεων.

        Αυτό το διάστημα ανάμεσα στις σκέψεις είναι σιωπηλό - είναι μια σιωπή γεμάτη δυνατότητες. Είναι μια σιωπή γεμάτη από άπειρες δυνατότητες σκέψεων, ένα πεδίο καθαρού δυναμικού.

Είναι ο αληθινός εαυτός. Ο εαυτός που σκέφτεται είναι ένας σιωπηλός εαυτός που αναλαμβάνει άπειρες επιλογές και ο οποίος ε­δρεύει στο επίπεδο αυτού του «κενού». Ο αληθινός εαυτός σας και ο αληθινός εαυτός μου είναι και οι δυο σιωπηλά πεδία άπειρων δυνατοτήτων. Τη διαφορά μεταξύ μας τη δη­μιουργούν οι διαφορετικές πιθανές εμπειρίες που διαλέγουμε στο πεδίο του κενού. Η δράση δημιουργεί μνήμη, η μνήμη δημιουργεί επιθυμία και η επιθυμία οδηγεί ξανά στη δράση. Οι σπόροι από τις μνήμες και τις επιθυμίες μας που πέφτουν στο πεδίου του ανοίγματος αποζητούν έκφραση μέσω των οργάνων του νου και του σώματος και δημιουργούν ολόκληρο τον κόσμο στον οποίο ζούμε.


      Η ύπαρξή μας έχει τρία επίπεδα: (1) το υλικό σώμα, που αποτελείται από ύλη και ενέρ­γεια, (2) το λεπτό (άυλο) σώμα, που αποτελείται από το νου, τη διάνοια και το εγώ, και (3) το αιτιώδες σώμα, που περιέχει την ψυχή και το πνεύμα. Ο διαλογισμός, στρέφει την προσοχή μας από τη διαταραγμένη κατάσταση της συνειδητότητας του νου και του κόσμου των υλικών αντικειμένων στη σιωπηλή, ατάρα­χη κατάσταση της συνειδητότητας στο βασίλειο της ψυχής και του πνεύματος. Μέσα από συχνή εξάσκηση ερχόμαστε σε επαφή με την απέραντη αποθήκη της γνώσης, την έσχατη πραγματικότητα της δημιουργίας. Αποκτούμε την εμπειρία του ποιοι πραγματικά είμαστε - καθαρή και απεριόριστη συνειδητότητα. Όταν βιώνουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, επαναφέρουμε τη μνήμη της ολότητας ή τη θεραπεία στις ζωές μας.

      Υπάρχουν πολλά είδη διαλογισμού. Οι πιο εξελιγμένες μορφές περιέχουν τη χρήση των μάντρα. Τα μάντρα, είναι πρωτόγονοι ήχοι, οι βασικοί ήχοι της φύσης, που λειτουργούν ως όργανο του νου, ως μέσον για να μεταφέρουν τη συνειδητότητά μας από το επίπεδο της δράσης στο επίπεδο της σιωπής. Τα μάντρα επιλέγονται συνήθως από κάποιον έμπειρο δάσκαλο και διδάσκονται ατομικά στον καθένα. Ένα παράδειγμα, ο Διαλογισμός Αφύπνισης της Συνειδητότητας, που δεν είναι συγκεκριμένος, περιγράφεται παρακάτω και είναι ιδανικός τρόπος να ξεκινήσετε.
                                                 ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ

      Η τεχνική αυτή είναι μια απλή διαδικασία διαλογισμού που μπορεί να δημιουργήσει μια βαθιά κατάσταση χαλάρωσης στο νου και το σώμα σας. Καθώς ο νους ηρεμεί αλλά παραμένει ξύπνιος θα βιώσετε βαθύτερα και πιο σιωπηλά επίπεδα συνειδητότητας.
1.  Ξεκινήστε με το να καθίσετε άνετα σε ένα ήσυχο μέρος όπου  οι πιθανότητες να σας διακόψουν είναι ελάχιστες.
2.  Κλείστε τα μάτια σας.
3. Αναπνεύστε φυσικά και φυσιολογικά και εστιάστε ήρεμα την προσοχή σας στην αναπνοή
σας. Παρατηρήστε την αναπνοή σας, προσπαθώντας να αποφύγετε να την ελέγξετε ή να την αλλάξετε συνειδητά.
4. Καθώς παρατηρείτε την αναπνοή σας, μπορεί να καταλάβετε ότι αλλάζει από μόνη της. Μπορεί να παρουσιάσει αλλαγή στη συχνότητα, το ρυθμό ή την ένταση και μπορεί κιόλας να υπάρξουν στιγμές που φαίνεται να διακόπτεται εντελώς για ένα διάστημα. Οτιδήποτε και να συμβεί με την αναπνοή σας, παρατηρήστε την με αθώα περιέργεια, χωρίς να προσπαθήσετε να προκαλέσετε ή να εισαγάγετε αλλαγές.
5. Θα δείτε ότι κατά καιρούς η προσοχή σας ξεφεύγει από την αναπνοή σας και σκέφτεστε άλλα πράγματα ή ακούτε θορύβους απ' έξω. Όποτε νιώσετε ότι δεν παρατηρείτε την αναπνοή σας, ξαναφέρτε την προσοχή σας στην αναπνοή σας ήρεμα.
6. Αν κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, δείτε ότι συγκεντρώνεστε σε κάποια διάθεση, προσδοκία ή συναίσθημα, κάντε το ίδιο που θα κάνατε για κάθε σκέψη και φέρτε ξανά την προσοχή σας ήρεμα στην αναπνοή σας.
7. Κάντε αυτόν το διαλογισμό για ένα τέταρτο
8.  Μόλις περάσει το τέταρτο, κρατήστε τα μάτια σας κλειστά και απλά καθίστε άνετα δύο ή τρία λεπτά. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βγει από το διαλογισμό σταδιακά πριν ανοίξετε τα μάτια σας και επιστρέψετε στο πρόγραμμά σας.
Συνιστάται να εξασκείστε στον Διαλογισμό Αφύπνισης της Συνείδησης για «ένα τέταρτο περίπου δυο φορές τη μέρα, το πρωί και το απόγευμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την τεχνική αυτή για λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια της μέρας για να σας βοηθήσει να ισορροπήσετε αν νιώθετε συγχυσμένοι ή νευρικοί.



      Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού σας θα βιώσετε μια από τις τρεις παρακάτω εμπειρίες. Και οι τρεις είναι σωστές εμπειρίες.
1. Μπορεί να νιώσετε βαριεστιμάρα ή νευρικότητα και ο νους σας να γεμίσει σκέψεις. Αυτό δείχνει ότι το σύστημά σας εκλύει πολύ βαθιά ριζωμένα άγχη και συναισθήματα. Αν συνεχίσετε το διαλογισμό χωρίς να καταβάλλετε προσπάθεια θα βοηθήσετε να αποβληθούν αυτές οι ακαθαρσίες από το νου και το σώμα σας.
2. Μπορεί να αποκοιμηθείτε. Αν αποκοιμηθείτε κατά τη διάρκεια του διαλογισμού σημαίνει ότι χρειάζεστε περισσότερη ξεκούραση τις υπόλοιπες ώρες της μέρας.
3. Μπορεί να βρεθείτε μέσα στο «κενό διάστημα». Όταν το μάντρα ή η αναπνοή σας καταλαγιάζει πολύ και γίνεται ανεμπόδιστα, γλιστράτε μέσα στο κενό μεταξύ των σκέψεων, πέρα από τον  ήχο και πέρα από την αναπνοή.
Αν παραμείνετε ξεκούραστοι, φροντίσετε τον εαυτό σας και αφιερώσετε χρόνο στο διαλογισμό, αργά ή γρήγορα θα έρθετε σε επαφή με τον εσώτερο εαυτό σας. Θα συνδεθείτε με την πηγή του κοσμικού νου, τη φωνή που –σας ψιθυρίζει χωρίς λόγια - στα σιωπηλά διαστήματα μεταξύ σκέψεων. Αυτή είναι η εσωτερική σας διάνοια και είναι η ύψιστη και ανώτατη ιδιοφυία που καθρεφτίζει τη σοφία του σύμπαντος. Έχετε εμπιστοσύνη στην εσωτερική αυτή σοφία και όλα σας τα όνειρά σας θα πραγματοποιηθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: